Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeProjectenWaarom kiezen voor een oost west opstelling zon...

Waarom kiezen voor een oost west opstelling zonnepanelen?

Waarom kiezen voor een oost west opstelling zonnepanelen?

Heeft u een plat dak en overweegt u zonnepanelen? Dan lijkt een zuid opstelling van de zonnepanelen de meest voor de hand liggende keuze. Toch is dit niet altijd het geval. Wij hebben voor deze klant in Heijen 42 zonnepanelen in oost west opstelling geïnstalleerd. Steeds meer zonnepanelen eigenaren kiezen voor een oost west opstelling en dat is niet zo gek met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht. Wij leggen u hieronder uit wat dit precies betekent.    

Wat is salderen?

Als uw zonnepanelen energie opwekken en u verbruikt op dat moment geen energie in huis dan gaat de energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt direct terug naar de energieleverancier. Energie die u verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen geen energie opwekken wordt door uw energieleverancier aan u geleverd. Uw energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveel stroom die u heeft ingekocht. Deze verrekening heet salderen.

Afbouw salderingsregeling

Met ingang van 2023 mag u nog maar een percentage van de elektriciteit die u zelf opwekt en terug levert in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die u heeft verbruikt. De jaren die daarop volgen zal dit percentage steeds minder worden en aflopen naar 0. De reden hiervan is dat de overheid eigenaren van zonnepanelen wil stimuleren om de zelf opgewekte zonne-energie te gaan gebruiken. U kunt overwegen een batterij aan te schaffen waarin de zonne-energie wordt opgeslagen. Het nadeel is dat batterijen momenteel erg kostbaar zijn en naar verwachting minder lang mee gaan dan zonnepanelen.

Lees ook: Is een zonnepanelen accu rendabel?

Zonnepanelen zuid-opstelling

Staan zonnepanelen gericht op het zuiden dan wekken de zonnepanelen tussen ongeveer 11:00 en 15:00 uur een enorm vermogen aan zonne-energie op. Dit is doorgaans het tijdsbestek waarop de minste energie in huis wordt verbruik en waarop veel eigenaren van zonnepanelen grote hoeveelheden energie terug leveren aan de energieleverancier. Op het moment dat de salderingsregeling verdwijnt wordt de spreiding van de zon over de dag belangrijker.

Oost-west opstelling zonnepanelen

Bij een oost-west opstelling wekken zonnepanelen in de ochtend energie op aan de oostkant en einde dag/avond aan de westkant. In plaats van een piek aan zonne-energie worden de opbrengsten meer over de dag verdeeld. Omdat u met een oost-west opstelling gelijkmatiger zonne-energie opwekt is het makkelijk om deze energie zelf te verbruiken. Daarnaast brengt een oost-west opstelling andere voordelen met zich mee.

Voordelen oost-west opstelling zonnepanelen:

  • Neemt minder ruimte in beslag
    Bij een zuid opstelling moet er meer ruimte zitten tussen de zonnepanelen om schaduwwerking te voorkomen. Bij een oost west opstelling kunnen de zonnepanelen recht tegen elkaar worden gezet. Hierdoor kunnen er meer zonnepanelen op een klein dakoppervlak worden geplaatst.
  • Constructie is lichter
    Bij een oost west opstelling worden de zonnepanelen dicht tegen elkaar aan gemonteerd. Hierdoor is deze opstelling minder gevoelig voor wind en is er minder ballast nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen van het dak afwaaien. Minder ballast maakt een zonnesysteem lichter.
  • Voordeliger dan een zuid opstelling
    De constructie van een oost west opstelling weegt minder en hierdoor zijn er minder materialen nodig en zijn er minder snel aanpassingen van het dak nodig.

Oost west voor uw dak het best?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een oost west opstelling in plaats van een zuid opstelling. Heeft u een klein plat dak, dan kunt u met een oost west opstelling meer zonnepanelen kwijt. Een oost west opstelling levert gelijkmatige opbrengsten over de hele dag en dat kan interessant zijn met oog op de salderingsregeling die gaat veranderen. Batterijen voor zonnepanelen zijn op dit moment erg prijzig maar daar zou de komende jaren wel eens verandering in kunnen komen. Wilt u weten welke opstelling het meest geschikt is voor uw dak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en u ontvangt advies op maat.

Zonnepanelen offerte aanvragen

Bekijk onze projecten