Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeKennisbankWat is het verschil tussen een serie geschakeld...

Wat is het verschil tussen een serie geschakeld systeem en een parallel geschakeld systeem?

Als u besluit zonnepanelen aan te schaffen dan heeft u twee keuzes: u kunt kiezen voor een serie geschakeld systeem of een parallel geschakeld systeem. Bij een serie geschakeld systeem worden de zonnepanelen stuk voor stuk met elkaar verbonden, net zoals bij kerstboomverlichting of batterijen in een afstandsbediening. De plus wordt op de min aangesloten en zo krijgt u als het ware een kring waarin de stroom wordt opgewekt en naar de omvormer wordt geleid. Dit systeem is interessant als u alle zonnepanelen op 1 dak helft laat installeren en als u een dak heeft waar geen schaduw op valt.

Bij een parallel geschakeld systeem functioneren de zonnepanelen los van elkaar. Voor dit systeem wordt meestal gekozen als op 1 of meerdere zonnepanelen schaduw valt of als de zonnepanelen over meerdere daken worden verdeeld. Bij een parallel geschakeld moeten altijd power optimizers of micro-omvormers worden toegevoegd. Als 1 zonnepaneel minder goed functioneert dan zorgen deze ervoor dat de andere zonnepanelen daar geen last van hebben en maximaal blijven renderen.

Wilt u weten welk systeem het meest geschikt is voor uw dak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. 

Offerte zonnepanelen aanvragen

Bekijk onze projecten

Andere veelgestelde vragen