Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeEnphase micro-omvormers

Enphase micro-omvormers

Als u zonnepanelen op een dak ziet liggen is een omvormer waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt. En dat is opmerkelijk want een omvormer of micro-omvormers doen eigenlijk het belangrijkste werk van een zonnesysteem: ze zetten stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in stroom die u in huis kunt gebruiken. Een omvormer of micro-omvormers zijn het hart van uw zonnesysteem en bepalen het rendement.

Enphase is marktleider op het gebied van micro-omvormers. Het bedrijf produceert de meeste geavanceerde micro-omvormer technologie voor zonnesystemen. Enphase producten worden meer dan een miljoen uur getest onder de meest extreme weersomstandigheden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en daarom geeft Enphase 25 jaar garantie op haar producten. Enphase micro-omvormers brengen vele voordelen met zich mee ten opzichte van traditionele omvormers. Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje.

Wat is het verschil tussen een normale omvormer en een Enphase micro-omvormer
Hoe werkt een Enphase micro-omvormer systeem
Wat zijn de voordelen van een Enphase micro-omvormer systeem
Waarom is het Enphase micro-omvormer systeem veiliger

Offerte Enphase micro-omvormers aanvragen

Wat is het verschil tussen een normale omvormer en een Enphase micro-omvormer?

Bij een traditioneel zonnepanelensysteem worden de zonnepanelen op het dak geplaatst en de omvormer in de woning geïnstalleerd. De zonnepanelen wekken stroom op die naar de omvormer wordt gestuurd. De omvormer zet gelijkstroom (DC) om naar wisselstroom (AC) zodat deze door uw apparaten in huis kan worden gebruikt.

Een Enphase micro-omvormer wordt direct achter een zonnepaneel geplaatst. De micro-omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom (DC) die door het zonnepaneel wordt opgewekt direct wordt omgezet in wisselstroom (AC) zodat deze direct door uw apparaten in huis kan worden gebruikt.

Hoe werkt een Enphase micro-omvormer systeem?

Een Enphase omvormer systeem bestaat uit micro-omvormers, de Envoy en het MyEnlighten monitoringsportaal.

Micro omvormers

De Enphase micro-omvormers worden op het dak achter ieder zonnepaneel geïnstalleerd. De micro-omvormers zetten de opgewekte gelijkstroom (DC) direct om in wisselstroom (AC) die direct te gebruiken is in elk huishoudelijk apparaat.

Envoy

De Enphase Envoy is een kastje dat in de meterkast wordt geplaatst en dat wordt gebruikt voor het monitoren van het micro-omvormer systeem. Enphase micro-omvormers zijn eigenlijk kleine computers die communiceren met de Enphase Envoy voor optimale productie, informatie, mogelijke uitbreiding met een thuisopslag accu en toekomstige off grid mogelijkheden. De Envoy communiceert via internet met het Enphase MyEnlighten monitoringsportaal.

MyEnlighten Monitoringsportaal

Het monitoringsportaal en communicatie platform van Enphase. Dit portaal zet de informatie die wordt verstuurd vanuit de Envoy om in een leesbaar overzicht. In dit overzicht ziet u hoeveel stroom er dagelijks wordt opgewekt door uw zonnepanelen. Wij kunnen als installateur via dit portaal op afstand problemen opsporen en oplossen en updates voor de micro-omvormers uitvoeren.

Wat zijn de voordelen van een Enphase micro-omvormer systeem?

  • Dankzij de Burst technologie zorgen de micro-omvormers ervoor dat uw zonnepanelen hogere opbrengsten genereren met minder licht. Dit betekent dat de zonnepanelen meer energie opwekken in de ochtend, avond en bij wisselende weersomstandigheden.
  • Het systeem is veilig. De micro-omvormers zetten de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt direct om in wisselstroom. Hierdoor is de kans op vlambogen uitgesloten. 
  • Het Enphase systeem kan ook worden ingezet voor kleinere zonnepanelen installaties (installaties met minder dan 6 zonnepanelen).
  • Het Enphase micro-omvormer systeem is eenvoudig uit te breiden omdat er geen aparte omvormer nodig is. Er kunnen probleemloos extra zonnepanelen en micro-omvormers aan de schakeling worden toegevoegd. Wilt u in de toekomst bijvoorbeeld meer zonne-energie opwekken omdat u een elektrische laadpaal aan huis krijgt of omdat u verbruik hoger uitvalt dan is dit makkelijk te realiseren. 
  • U heeft geen aparte omvormer in huis nodig.
  • Het systeem is eenvoudig aan te passen van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting.
  • U kunt uw Enphase micro-omvormer systeem makkelijk en goedkoper uitbreiden met een batterij. De Enphase AC batterij is een geïntegreerd energieopslagsysteem dat communiceert met uw gehele Enphase micro-omvormer zonne-systeem. Bij een traditionele omvormer moet er een aparte regelaar worden geïnstalleerd.  

Offerte Enphase micro-omvormers aanvragen

Waarom is het Enphase micro-omvormer systeem veiliger?

Een Enphase omvormer systeem is in de basis veiliger dan een traditionele string omvormer omdat er wisselstroom (AC) over het dak loopt i.p.v. gelijkstroom (DC). Een stroomstoring op het dak met wisselstroom (AC) zorgt ervoor dat het Enphase micro-omvormer systeem automatisch stopt met het produceren van stroom. Mocht het Enphase systeem niet automatisch uitschakelen dan zal de aardelekschakelaar in de meterkast bij kortsluiting het systeem alsnog uitschakelen. Dit is niet het geval bij gelijkstroom (DC). Als er een vlamboog op het dak ontstaat met gelijkstroom (zonder micro omvormers en optimizers) dan zal dit niet met een beveiliging kunnen worden gestopt. Wel is het mogelijk om de vlamboog te detecteren. 

Veelgestelde vragen over micro-omvormers

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer is een klein apparaatje dat achter ieder afzonderlijk zonnepaneel wordt bevestigd en dat ervoor zorgt dat ieder zonnepaneel de beste prestaties levert. Valt er bijvoorbeeld schaduw op 1 van uw zonnepanelen dan heeft dit geen negatieve invloed op de prestaties van de andere panelen.

Wat is het verschil tussen een serie geschakeld systeem en een parallel geschakeld systeem?

Bij een serie geschakeld systeem worden de zonnepanelen stuk voor stuk met elkaar verbonden, net zoals bij kerstboomverlichting of batterijen in een afstandsbediening. De plus wordt op de min aangesloten en zo krijgt u als het ware een kring waarin de stroom wordt opgewekt en naar de omvormer wordt geleid. Dit systeem is interessant als u alle zonnepanelen op 1 dak helft laat installeren en als u een dak heeft waar geen schaduw op valt.

Bij een parallel geschakeld systeem functioneren de zonnepanelen los van elkaar. Voor dit systeem wordt meestal gekozen als op 1 of meerdere zonnepanelen schaduw valt of als de zonnepanelen over meerdere daken worden verdeeld. Bij een parallel geschakeld moeten altijd power optimizers of micro-omvormers worden toegevoegd. Als 1 zonnepaneel minder goed functioneert dan zorgen deze ervoor dat de andere zonnepanelen daar geen last van hebben en maximaal blijven renderen.

Leveren Enphase micro-omvormers een hoger rendement dan standaard omvormers?

Micro-omvormers worden achter ieder paneel geplaatst en zorgen ervoor dat ieder paneel afzonderlijk van de andere panelen werkt. Schaduwval of vogelpoep op een paneel heeft hierdoor geen invloed op andere panelen. Micro-omvormers wekken hierdoor meer energie op dan een traditionele omvormer.

Is het Enphase micro-omvormer systeem betrouwbaarder dan een traditioneel systeem?

Micro-omvormers zorgen ervoor dat zonnepanelen los van elkaar werken en dat een slecht presterend zonnepaneel geen negatief effect heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen.

Daarnaast is ook is het uitvalspercentage van een micro-omvormer vele malen kleiner dan dat van een traditionele omvormer. Dit heeft te maken met de bewegende delen in beide omvormers. Een micro-omvormer heeft dankzij de ingebouwde microchips minder componenten. Hoe minder componenten een micro-omvormer heeft, hoe stabieler en robuuster een micro-omvormer wordt. Dit is ook de reden waarom Enphase als enige fabrikant 25 jaar garantie geeft op haar micro-omvormers.

Offerte Enphase micro-omvormers aanvragen