Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogZonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen

Wilt u met uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dit moment doet? En heeft u nog voldoende ruimte op het dak? Dan kunt u ervoor kiezen om uw zonnesysteem uit te breiden. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. U kunt zonnepanelen bij laten plaatsen, uw huidige zonnesysteem uitbreiden met een tweede zonnesysteem of het oude systeem laten vervangen door een geheel nieuwe installatie. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden zodat u zelf kunt bepalen wat voor u de beste optie is. 

Waarom zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?
Is het slim om te kiezen voor het uitbreiden of bijplaatsen van zonnepanelen met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht?
Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: welke mogelijkheden zijn er?
Hoe zit het met de garantie bij zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?
Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: wat kost het?
Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: hoe werkt het?

Waarom zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?

Mogelijk valt uw energieverbruik hoger uit dan verwacht en wilt u met het aantal zonnepanelen op uw dak dekkend zijn. Het kan ook zijn dat u meer energie gaat verbruiken omdat het aantal personen in uw huishouden toeneemt of omdat u aanpassingen in uw woning gaat realiseren. Denk hierbij aan een uitbouw, warmtepomp, vloerverwarming of een elektrische laadpaal aan huis.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?

Met extra zonnepanelen op uw dak wekt u meer stroom op. Dit betekent dat u minder afhankelijk wordt van uw energieleverancier en dat uw energierekening lager wordt. Uw woning wordt energiezuiniger, uw verbetert uw energielabel en daarmee draagt u bij aan een schoner milieu. Met meer zonnepanelen op uw dak is uw woning direct meer waard.

Is het slim om te kiezen voor het uitbreiden of bijplaatsen van zonnepanelen met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht?

Elke keer als uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat moment gebruikt, levert u het overschot automatisch terug aan uw energieleverancier. De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die u terug levert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die u afneemt. Dit heet de salderingsregeling

Met ingang van 2023 mag u nog maar een percentage van de stroom die u zelf opwekt en terug levert in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die u bij uw energieleverancier afneemt. De jaren die daarop volgen zal dit percentage steeds minder worden en aflopen naar 0. 

Is het dan nog wel interessant om uw huidige zonnesysteem uit te breiden met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht? Wij vinden van wel. Met de afbouw van de salderingsregeling zal de populariteit van zonnepanelen accu’s toenemen. Daardoor kunt u straks tegen betaalbare prijs een thuisaccu aanschaffen waarin de stroom wordt opgeslagen die u met uw zonnepanelen opwekt. 

Offerte aanvragen zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: welke mogelijkheden zijn er?

Afhankelijk van uw huidige zonnesysteem en wensen zijn er 4 verschillende mogelijkheden om zonnepanelen uit te breiden of bij te plaatsen. Houd er rekening mee dat er mogelijk bij alle opties aanpassingen gedaan moeten worden in de meterkast omdat er meer stroom wordt opgewekt. Dit hangt af uw persoonlijke situatie in uw meterkast.

Optie 1: Bestaand zonnesysteem uitbreiden met zonnepanelen en de oude omvormer vervangen voor een nieuwe omvormer met twee strings.
 

De oude zonnepanelen worden op string 1 gezet en de nieuwe panelen worden op string 2 gezet. In dit geval kunnen er twee verschillende type panelen met verschillend vermogen op twee dakvlakken geïnstalleerd worden.

Voordelen:

 • Het is mogelijk om een bestaand zonnepanelen systeem uit te breiden met een ander type paneel met een hoger vermogen.
 • Het is mogelijk om de zonnepanelen op twee verschillende dakvlakken te installeren.
 • Een van de goedkopere opties om uw bestaande zonnesysteem uit te breiden.

Nadelen:

 • Garantie oude installateur vervalt.
 • Er zit een verschil in de leeftijd van de zonnepanelen. Een gedeelte van het zonnesysteem zal daardoor eerder aan vervanging toe zijn. Oudere zonnepanelen kunnen ook het rendement van de nieuwe zonnepanelen naar beneden halen. 
 • Er worden geen micro-omvormers of optimizers gebruikt. Schaduw of vervuiling van een of meerdere panelen zorgt voor een lager rendement van uw hele zonnesysteem.

Project: Zonnepanelen bijplaatsen op houtskeletbouw villa in Hilversum

Optie 2: Bestaande installatie zo laten en een nieuw zonnesysteem (zonnepanelen en een omvormer) bijplaatsen.
 

Er wordt niet aan de oude installatie gesleuteld. Er worden extra zonnepanelen geplaatst die op een nieuwe omvormer worden aangesloten. Deze omvormer wordt naast de oudere omvormer geïnstalleerd.

Voordelen:

 • Garanties van de vorige installateur blijven bestaan. Op het moment dat een nieuwe installateur veranderingen doorvoert aan het huidige systeem dan vervalt in de meeste gevallen de garantie.
 • Het is mogelijk om de zonnepanelen op twee verschillende dakvlakken te installeren.

Nadelen:

 • Het oudere zonnesysteem zal eerder aan vervanging toe zijn.
 • Er komt een tweede omvormer in huis te hangen.

Vraag gratis adviesgesprek aan

Optie 3: Zonnepanelen uitbreiden door de bestaande installatie te demonteren. Extra zonnepanelen toevoegen en onder alle zonnepanelen Enphase micro-omvormers of SolarEdge optimizers plaatsen.


Voordelen:

 • Enphase micro-omvormers maken een omvormer in huis overbodig.
 • U behaalt maximaal rendement met ieder afzonderlijk zonnepaneel.

Nadelen:

 • De investering is hoger dan de vorige opties.

Heeft u een al bestaande installatie met micro-omvormers? Dan kunt u deze eenvoudig uitbreiden. Lees daarover hier meer.

Optie 4: Zonnepanelen uitbreiden door de bestaande installatie vervangen voor een geheel nieuwe installatie.
 

In dit geval kunt u kiezen voor nieuwe zonnepanelen die over de nieuwste technologie beschikken. In de meeste gevallen kunt u de oude panelen verkopen.

Voordelen:

 • Voor het hele systeem valt de garantie onder 1 installateur.
 • U kunt kiezen voor de nieuwste zonnepanelen die een maximaal vermogen aan energie opwekken.
 • Als u micro-omvormers achter de zonnepanelen laat plaatsen is een omvormer in huis overbodig.

Nadelen:

 • Een hogere investering dan de eerder gegeven opties.

Hoe zit het met de garantie bij zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen?

Als u kiest voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen dan verandert er niks aan de productgarantie (garantie op de zonnepanelen). Wat wel verandert is de montagegarantie van de vorige installateur. Op het moment dat een nieuwe installateur de installatie aanpast dan vervalt de montagegarantie. Daarom geeft RobinZon Panelen bij het uitbreiden of bijplaatsen van uw zonnepanelen montagegarantie op het gehele systeem. Zo weet u zeker dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Let op: Als een zonnepaneel van uw vorige installateur defect raakt dan moet u de garantie verhalen bij de vorige installateur. 

Offerte aanvragen zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen

Wilt u ervan verzekerd zijn dat uw huidige zonnesysteem wordt uitgebreid door een ervaren installatiebedrijf die op uw gehele zonnesysteem montagegarantie geeft? Dan bent u bij RobinZon Panelen aan het juiste adres!

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: wat kost het?

Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen van goedkoop naar duurder voor u op een rijtje. Natuurlijk zijn de daadwerkelijke kosten afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type zonnepaneel, wel of geen micro-omvormers of optimizers en aanpassingen die gedaan moeten worden in de meterkast. Voor deze prijsindicatie gaan we uit van JA-Solar 365 WP zonnepanelen.

Type zonnepaneel Prijs incl btw Prijs excl btw.
Uitbreiden met 6 zonnepanelen en een nieuwe omvormer met twee strings  € 2.948 € 2.436
Nieuw zonnesysteem bijplaatsen met 6 zonnepanelen en een nieuwe omvormer € 2.488  € 2.057 
Uitbreiden met 6 zonnepanelen. Bestaande installatie demonteren, Enphase micro-omvormers of SolarEdge optimizers plaatsen € 5.046  € 4.170 
Nieuw zonnesysteem plaatsen. Bestaande installatie vervangen door een geheel nieuwe installatie € 5.943  € 4.911 

Bekijk hier de afbeelding voor een grotere weergave.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek waarin wij het exacte kostenplaatje voor uw situatie berekenen.

Neem eens een kijkje bij onze projecten

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: hoe werkt het?

1. U doet een aanvraag voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen.
2. Een van onze ervaren zonnepanelen monteurs komt bij u langs voor een inventarisatie. Uw wensen worden in kaart gebracht en de verschillende opties voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen worden met u besproken.
3. U ontvangt een op maat gemaakte offerte voor de verschillende opties.
4. Wij stellen een datum vast voor zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen.
5. Uitvoering uitbreiden of bijplaatsen zonnepanelen.
6. Installatie werkend en volledig naar wens opleveren.

Offerte aanvragen zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen

Kosten zonnepanelen JA-solar 365 WP: uitbreiden of bijplaatsen