Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogZonnepanelen huren of kopen, wat is een verstan...

Zonnepanelen huren of kopen, wat is een verstandige keuze?

Zonnepanelen kopen is een investering die loont. Spaargeld op de bank levert momenteel nauwelijks iets op. Koopt u daarentegen zonnepanelen dan heeft u uw investering gemiddeld binnen 5 jaar terugverdiend doordat u direct bespaart op uw energierekening. Wilt u graag zonnepanelen maar heeft u geen spaargeld? Dan kunt u bij verschillende partijen zonnepanelen huren. Maar is dit een verstandige keuze? Wij zochten het voor u uit.

Hoeveel kost het om zonnepanelen te huren?
Wat betaalt u als u zonnepanelen koopt i.p.v huurt?
Zonnepanelen huren of kopen: hoeveel scheelt het?
Nadelen zonnepanelen huren
Voordelen zonnepanelen kopen
Zonnepanelen huren financieel gezien geen slimme zet

Hoeveel kost het om zonnepanelen te huren?

Wij hebben bij één van de grotere verhuurbedrijven van zonnepanelen een offerte opgevraagd. We ontvangen een offerte voor 18 zonnepanelen van JA Solar, een A-merk dat voorkomt op de Tier 1 lijst. Het vermogen is 300 Wp per paneel dus in totaal leveren deze 18 zonnepanelen 300 Wp x 18 = 5400 Wp. Er worden optimizers en een omvormer bij geleverd van het A-merk SolarEdge.

Het huren van deze 18 zonnepanelen kost in totaal € 84.40 incl. btw per maand. Dit is voor een periode van 12,5 jaar. Een eenvoudig rekensommetje laat zien dat de totale kosten voor het huren van zonnepanelen uitkomt op: 150 maanden x € 84.40 = € 12.660 incl. btw. Daarbij moet u een bedrag rekenen voor borg van 3 maanden. In dit geval is dat 84.40 x 3 = €253.20. Deze borg krijgt u terug als de huur van de zonnepanelen stopt.

Wat betaalt u als u zonnepanelen koopt?

Koopt u een gelijkwaardige zonnepanelen installatie bij een gemiddeld zonnepanelenbedrijf dan bent u een stuk voordeliger uit. De installatie van 18 JA Solar zonnepanelen met een vermogen van 325 Wp per paneel, inclusief optimizers en omvormer van Solar Edge kost om en nabij de € 7.000 incl. btw. U ontvangt op dit bedrag 21% retour van de belastingdienst. Als u zonnepanelen koopt bent u in dit geval € 5.785 excl. btw. kwijt.  (rekensom € 7.000 : 1,21 = € 5.785)

Offerte zonnepanelen opvragen

Zonnepanelen huren of kopen: hoeveel scheelt het?

Het verschil in zonnepanelen huren of kopen gaat niet over enkele Euro’s. In dit geval bent u voor de huur van zonnepanelen €12.660 - € 7.000 = € 5.660 incl. btw duurder uit! U betaalt bijna € 6.000 aan de verhuurder van de zonnepanelen dat u anders in eigen zak steekt. Naast het financiële plaatje zijn er andere nadelen waar u rekening mee moet houden als u zonnepanelen gaat huren.

Nadelen zonnepanelen huren

 • Zonnepanelen huren kost veel geld
  Ook al lijkt het huren van zonnepanelen nog zo interessant, het is veel minder voordelig dan zonnepanelen kopen.
 • Het huurcontract voortijdig opzeggen kost u veel geld
  Woont u bijvoorbeeld in een huurwoning en besluit u te verhuizen dan bestaat de kans dat de nieuwe eigenaar de zonnepanelen huur niet wil overnemen. In dat geval heeft u twee opties: u betaalt de overige huurtermijnen of u laat de zonnepanelen verwijderen tegen een forse demontagevergoeding. Beide opties komen u duur te staan.
 • Bij sommige verhuurders is sprake van een contractueel vastgelegde jaarlijkse stijging van de huur
  Deze informatie staat vaak in de kleine lettertjes dus lees deze goed.
 • Verhuurders mogen soms een rentestijging doorberekenen in de huurprijs
  Ook dit staat meestal in de kleine lettertjes omschreven.

Voordelen zonnepanelen kopen

 • Uw spaargeld op de bank laten staan levert minder op
 • U bespaart op uw maandelijkse energierekening
 • De zonnepanelen zijn direct uw eigendom
 • U ontvangt 21% btw retour van de belastingdienst
 • Waardestijging van uw woning of pand
 • Investering gemiddeld binnen 5 jaar terugverdiend
 • Na die 5 jaar wekt u gratis zonne-energie op

Zonnepanelen huren financieel gezien geen slimme zet

Overweegt u zonnepanelen en heeft u spaargeld dat u voorlopig niet nodig heeft dan is het zeker aan te raden om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen huren is financieel gezien geen slimme zet. U bent veel meer geld kwijt dan als u zonnepanelen koopt. Wilt u zonnepanelen maar heeft u geen spaargeld? Dan kunt u de duurzaamheidslening van de overheid overwegen. U betaalt voor deze lening slechts 1,6% rente en u kunt de gehele lening of een gedeelte ervan boetevrij aflossen. 

Offerte zonnepanelen aanvragen