Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogZonnepanelen brandgevaarlijk? Nee!

Zonnepanelen brandgevaarlijk? Nee!

Zonnepanelen dragen bij aan een duurzame samenleving en zijn niet brandgevaarlijk. TNO heeft in opdracht van het RVO onderzoek verricht naar het aantal brandincidenten in 2018. Hierin komt naar voren dat er 27 brandincidenten zijn gemeld tegenover een installatie van 170.000 zonnesystemen. De meeste branden vinden plaats bij in dak zonnesystemen. Dit zijn zonnepanelen die niet op, maar in het dak zijn gemonteerd en waarbij dakpannen zijn verwijderd. De oorzaak van de brand is vaak een slechte installatie door de zonnepaneleninstallateur waardoor er kortsluiting ontstaat. Hieronder een aantal tips ter voorkoming van brand bij uw zonnepaneleninstallatie.

(bron: foto uit een artikel van NH nieuws over een brand in dak zonnepanelen Eemnes)

Zonnepanelen brand door kortsluiting  

Zonnepanelen brand ontstaat door kortsluiting van elektrische componenten zoals kabels en stekkers. De oorzaak is te vinden in een slechte verbinding of vocht tussen twee stekkers door slechte installatie. Kortsluiting kan voorkomen worden door het maken van een goed ontwerp en een juiste afwerking volgens de voorschriften van de leverancier. Vraag daarom altijd of de installateur gecertificeerd is om een goed ontwerp te maken en of de monteurs vakkundig zijn opgeleid voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor groot zakelijk is het aan te raden om een tweede partij een second opinion te laten uitvoeren ter controle van het zonnesysteem.

Zonnepanelen brand in praktijk

De meeste branden komen voor bij in-dak zonnepanelen gevolgd door plat dak zonnepanelen. Hieronder twee praktijkvoorbeelden.

Brand in dak zonnepanelen

De oorzaak van brand bij in dak zonnepanelen is kortsluiting ontstaan door slechte installatie in combinatie met brandbaar materiaal zoals dak-folie en hout. Uit onderzoek blijkt dat de brand zeker niet ontstaat door een hoge temperatuur onder de zonnepanelen.

Brand plat dak zonnepanelen

Bij plat dak zonnepanelen ontstaat brand wederom door kortsluiting, vaak door slechte installatie. De stekkers liggen dan los op het dak waardoor er eenvoudig vocht in de stekkers kan komen.

Brand voorkomen door vakkundige installatie

Het is fijn als u weet dat uw zonnesysteem vakkundig is ontworpen en geïnstalleerd door goede monteurs. Bij RobinZon wordt het ontwerp gemaakt door een engineer en wordt de installatie uitgevoerd volgens de leverancier voorschriften. Zo bent u verzekerd van een veilig zonnesysteem!

Bent u benieuwd naar onze werkwijze?

Neem contact op