Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogMet SolarEdge en Enphase meer rendement uit uw...

Met SolarEdge en Enphase meer rendement uit uw zonnepanelen

Met SolarEdge en Enphase meer rendement uit uw zonnepanelen

Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen, maar zijn de omstandigheden niet ideaal? Bijvoorbeeld omdat het dakoppervlak beperkt is, de oriëntatie ongunstig is of een deel van het dak vaker schaduw vangt? Dankzij de innovatieve oplossingen van de merken SolarEdge en Enphase kan het toch interessant zijn om zonnepanelen op uw dak te leggen! SolarEdge gebruikt power optimizers en Enphase micro-omvormers om ervoor te zorgen dat u maximaal rendement per zonnepaneel behaalt en er geen energie verloren gaat.

Wat is het verschil tussen een serie geschakeld en parallel geschakeld systeem
Wat doen Power optimizers en micro-omvormers
Hogere opbrengst met innovatie van SolarEdge en Enphase
Voordelen power optimizers en micro-omvormers
Verschillen power optimizers en micro-omvormers
SolarEdge of Enphase: welk merk kiezen?

Wat is het verschil tussen een serie geschakeld en parallel geschakeld systeem?

Vangt uw dak geen schaduw en kunnen de zonnepanelen op hetzelfde dak in dezelfde hellingshoek worden geplaatst? Dan is een seriegeschakeld zonnesysteem de beste keus. Bij dit systeem zijn de zonnepanelen stuk voor stuk als een ketting met elkaar verbonden. U kunt het vergelijken met kerstlampjes. Het begin en eind van de ketting zijn verbonden met een omvormer en zo loopt de stroom door de gehele ketting naar de omvormer toe.  

Heeft u een dak met wisselende omstandigheden van zon en schaduw? Moeten de zonnepanelen op meerdere dakvlakken worden geplaatst of heeft u verschillende type zonnepanelen op uw dak liggen? Dan is een ‘parallelle’ schakeling de beste optie voor uw dak. In deze situatie staan de zonnepanelen los van elkaar. Werkt 1 zonnepaneel niet naar behoren dan heeft dat geen invloed op de werking van de andere zonnepanelen. De fabrikanten SolarEdge en Enphase gebruiken power optimizers en micro-omvormers voor deze ‘parallelle’ schakeling.

Wat doen Power optimizers en micro-omvormers?

Power optimizers en micro-omvormers zorgen ervoor dat de stroom die wordt opgewekt door ieder afzonderlijk paneel direct wordt omgezet voor bruikbare stroom in huis. Voor ieder paneel is één power optimizer of één micro-omvormer nodig. Heeft u 12 zonnepanelen, dan heeft u dus 12 Power optimizers of 12 micro-omvormers nodig.

Hogere opbrengst met innovatie van SolarEdge en Enphase

SolarEdge en Enphase zijn toonaangevend in de markt van zonnepanelen. Kenmerkend is hun vooruitstrevende en vernieuwende karakter in hoogwaardige zonnepanelen techniek. Zo is SolarEdge marktleider in de ‘smart energy technologie’ met oog voor veiligheid. Bij gevaarlijke situaties wordt automatisch de spanning in de zonnepanelen teruggebracht naar 1 Volt per paneel. Enphase staat met haar micro-omvormers aan de top. In 2018 werd de IQ 7 micro-omvormer nog verkozen tot het meest innovatieve product van de Benelux. Met beide merken haalt u hoogwaardige techniek in huis om uw eigen zonne-energie op te wekken.

Voordelen power optimizers en micro-omvormers

  • Een lagere opbrengst van één paneel heeft geen negatieve invloed op het rendement van de andere panelen
  • Wanneer één paneel in het systeem niet meer werkt, werkt de rest door. Bij een serie-schakeleling valt de hele serie uit.
  • Met een app ziet u de prestaties per paneel
  • Toch een hoge opbrengst als niet alle zonnepanelen in dezelfde situatie kunnen worden opgesteld. Ideaal bij verschillende hellingshoeken.

Persoonlijk advies aanvragen

 

Verschillen power optimizers en micro-omvormers

Qua prestaties zijn er geen grote verschillen tussen de merken. Het belangrijkste verschil is dat er bij gebruik van een power optimizers van SolarEdge nog één aparte omvormer nodig is terwijl dit bij micro-omvormers van Enphase niet het geval is. Toch zijn er wel een paar omstandigheden om vooraf nog rekening mee te houden.

Hieronder staan de aandachtspunten voor u op een rij.

  • Beperkte ruimte in huis: Voor een installatie van power optimizers van SolarEdge is meer ruimte in huis nodig voor de plaatsing van de extra omvormer. Is er onvoldoende ruimte beschikbaar, dan is Enphase een goed alternatief. Dankzij de micro-omvormers in elk paneel is een extra omvormer overbodig.
  • Modulaire uitbreiding: Wanneer u van plan bent om op een later moment het aantal zonnepanelen uit te breiden, dan is het modulaire systeem van Enphase een betere keuze. Bij SolarEdge wordt het vermogen van de omvormer afgestemd op de omvang van de installatie. Uitbreiding is daarom beperkt mogelijk of u dient een nieuwe omvormer met groter vermogen aan te schaffen.  
  • Defect: Defecten komen bij beide merken weinig voor en worden tijdens de installatie vaak al ontdekt. Mocht desondanks een optimizer van SolarEdge defect raken, dan blijft het hele systeem toch functioneren. Het rendement zal in totaal iets afnemen, maar de zonnepanelen blijven energie opwekken. Bij een defecte micro-omvormer van Enphase wordt het hele systeem uitgeschakeld. Gelukkig heeft u met beide merken via de app inzicht in de prestaties van de zonnepanelen en signaleert u gemakkelijk eventuele storingen. En heeft u het zelf niet in de gaten? Ook wij kunnen op afstand de systemen uitlezen en zo storingen signaleren.

SolarEdge of Enphase: welk merk kiezen?

Zowel SolarEdge als Enphase leveren een hoog rendement bij wisselende omstandigheden. Daarom zijn deze merken interessante opties bij een beperkt dakoppervlak, verschillende hellingshoeken of schaduwrijke plekken. Wij adviseren u graag over welk merk het beste bij uw dak en omstandigheden past.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wij leveren en installeren ook laadpalen