Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogIs een zonnepanelen accu rendabel?

Is een zonnepanelen accu rendabel?

Stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt kan worden opgeslagen in een accu. Deze stroom kunt u op een later moment, als uw zonnepanelen geen of weinig stroom opwekken, gebruiken. Bijvoorbeeld in de morgen of avonduren. Met de aanschaf van een zonnepanelen accu wordt u minder afhankelijk van uw energieleverancier. Dat klinkt natuurlijk interessant maar is zo’n thuisaccu ook rendabel? Wij leggen het hieronder uit.

Hoe werkt een zonnepanelen accu?

Waarom zijn zonnepanelen accu's op dit moment nog niet populair?

Op dit moment geldt in Nederland de salderingsregeling. Stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt en niet direct in uw woning wordt verbruikt gaat automatisch naar de energieleverancier. Iedere kWh die u met uw zonnepanelen opwekt mag u gratis terugleveren aan uw energieleverancier. Stroom die u verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen geen energie opwekken wordt door uw energieleverancier aan u geleverd. Uw energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de hoeveel stroom die u heeft ingekocht. Dit betekent dat uw energieleverancier op dit moment uw gratis accu is. Maar daar gaat de komende jaren verandering in komen.

Toename zonnepanelen accu's door afbouw salderingsregering

Met ingang van 2023 mag u nog maar een percentage van de stroom die u zelf opwekt en terug levert in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die u bij uw energieleverancier afneemt. De jaren die daarop volgen zal dit percentage steeds minder worden en aflopen naar 0. De reden hiervan is dat de overheid eigenaren van zonnepanelen wil stimuleren om zelf opgewekte stroom te gaan gebruiken. De afbouw van de salderingsregeling zal daarom gaan zorgen voor een stijging in de populariteit van zonnepanelen accu’s.

Kosten zonnepanelen accu

Verschillende fabrikanten hebben zonnepanelen accu’s op de markt gebracht, waaronder Tesla en Solarwatt. Thuisaccu’s kunnen momenteel tussen de 2 en 14 kWh opslaan. Een 4-persoons huishouden verbruikt gemiddeld ongeveer 12kWh per dag. Afhankelijk van de opslagcapaciteit betaalt u tussen de 3.000 en 10.000 Euro voor een thuisaccu. Een flinke investering waarbij u rekening moet houden met een levensduur van ongeveer 15 jaar. De thuisaccu zal waarschijnlijk naar loop van tijd vervangen moeten worden.

Zonnepanelen accu: de oplossing voor de toekomst

De verwachting is dat de prijzen voor zonnepanelen accu’s de komende jaren flink zullen dalen. Door de afbouw van de salderingsregeling is het wachten op een omslagpunt waarop de accu zichzelf beter terugverdient binnen een aanzienlijke tijd. De verwachting is dat de afbouw start in 2023 en ten einde komt in 2031. Het omslagpunt zal dan ook ergens tussen 2023 en 2031 gaan plaats vinden. 

Zonnepanelen accu op dit moment niet rendabel

Vanuit financieel oogpunt raden wij op dit moment niet aan om een accu voor zonnepanelen aan te schaffen. Accu’s zijn prijzig en de gemiddelde levensduur ligt rond de 15 jaar. De aanschaf van een accu wordt pas rendabel als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Zonnepanelen accu’s zijn momenteel wel de oplossing voor zonnepanelen eigenaren die niet aangesloten (willen) zijn op het elektriciteitsnet. Ook voor particulieren en bedrijven die bijvoorbeeld servers hebben staan die niet mogen uitvallen wanneer de stroom uitvalt lijkt een zonnepanelen accu onmisbaar.

Offerte zonnepanelen aanvragen

Lees ook: Kan ik zonnepanelen meenemen in het ontwerptraject van mijn nieuwbouwwoning?