Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogHoog rendement zonnepanelen

Hoog rendement zonnepanelen

Als u zonnepanelen overweegt aan te schaffen dan wilt u natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen met uw zonnepanelen. Maar welke zonnepanelen leveren nu het hoogste rendement? In deze blog geven wij antwoord op onderstaande vragen:

Om eenvoudig antwoord te geven op bovenstaande vragen gebruiken we als voorbeeld 3 hoog rendement zonnepanelen die we met elkaar gaan vergelijken:

  • Sunpower Maxeon 3 (375 Wp)
  • Panasonic HIT KURO (330 Wp)
  • Q cells Q peak G9 (340 Wp).

Sunpower Maxeon 3 (375 Wp)

(bron: Sunpower Maxeon 3 datasheet)

Panasonic HIT KURO zwart (330 Wp)

(bron: Panasonic HIT KURO datasheet)

Q cells Q peak G9 (340 Wp) zwart

(bron: Q cells Q peak G9 datasheet)

Wat is het rendement van een zonnepaneel en waar lees ik dat af?

Het rendement van een zonnepaneel zegt iets over de omzetting van zonne-energie (licht) naar elektriciteit. Het rendement is af te lezen op de datasheets en wordt meestal verwoord als efficiëntie.

Laten we eens kijken naar de datasheet van het Q cells Q peak G9 340Wp zonnepaneel. Zoals u kunt zien heeft dit zonnepaneel een vermogen van minimaal 340 Wp en is de efficiëntie minimaal 19,7 %. Let wel op: dit hoge rendement geldt bij ideale weeromstandigheden van 25°C en 1000 W/m2 zonne-energie instraling.

Welk zonnepaneel geeft de hoogste opbrengst per oppervlakte?

Als we de drie zonnepanelen naast elkaar leggen dan zien we het volgende:

 

Vermogen

Efficiëntie

De Sunpower Maxeon 3

375 Wp

21,2 %

De Panasonic HIT KURO 

330 Wp

19,7 %

Q cells Q peak G9 

340 Wp

19,7 %

Van de drie hoog rendement zonnepanelen geeft de Sunpower Maxeon 3 de hoogste opbrengst per oppervlakte (m2). Dit komt omdat de efficiëntie van dit zonnepaneel 21,2% is t.o.v. 19,7% van de Q cells Q peak en Panasonic HIT KURO.

Offerte zonnepanelen opvragen

Bekijk onze projecten met hoog rendement zonnepanelen

Wanneer halen de zonnepanelen het opgegeven Wp vermogen?

Het opgegeven Wp vermogen zal in Nederland meestal in het voorjaar worden behaald omdat de instraling dan hoger is dan 1000 W/m2, de opgegeven testcondities volgens de datasheets van de fabrikant.

Wanneer wordt het hoogste rendement van het zonnepaneel behaald?

Het hoogste rendement (efficiëntie) wordt behaald bij de ideale temperatuur van 25 °C (testconditie). Wanneer de temperatuur veel lager of veel hoger uitvalt dan de ideale temperatuur zal het rendement dus omlaag gaan. Dit wordt weergeven als de temperatuur coëfficiënt (%/K) in de datasheet.

Samenvatting hoog rendement zonnepanelen

Hoog rendement zonnepanelen QcellsHet rendement van een zonnepaneel is af te lezen op de datasheets van de leveranciers. Het rendement wordt in de datasheets meestal weergegeven als efficiëntie. Op dit moment van schrijven ligt het rendement van een gemiddeld zonnepaneel op de markt rond de 20% rendement.

Het rendement in datasheets wordt weergegeven bij ideale omstandigheden: een testconditie van 25°C en 1000 W/m2 zonne-energie instraling

Het vermogen van een zonnepaneel wordt bepaald aan de hand van het oppervlakte (m2) van het zonnepaneel en het rendement (efficiëntie).

Offerte zonnepanelen opvragen

Test uw kennis hoog rendement zonnepanelen

 

Vermogen

Efficiëntie

De Sunpower Maxeon 3

375 Wp

21,2 %

De Panasonic HIT KURO zwart

330 Wp

19,7 %

Q cells Q peak G9 zwart

340 Wp

19,7 %

Hoog rendement zonnepanelen vraag 1:
Wekt een Sunpower Maxeon 3 375 Wp zonnepaneel meer stroom op dan een Q cells Q peak G9 340Wp zonnepaneel per vierkante meter?

Antwoord: Ja, een zonnepaneel van SunPower Maxeon 3 375 Wp wekt meer stroom op per m2.

Toelichting: Dit komt doordat de efficiëntie van het zonnepaneel hoger is, namelijk 21,2% tegen 19,7%

Hoog rendement zonnepanelen vraag 2:
Is het vermogen van een Q cells Q peak 340 Wp zonnepaneel hoger dan een Panasonic KURO 330 Wp zonnepaneel?

Antwoord: Ja dat klopt, het vermogen van een Q cells Q peak zonnepaneel is 340 Wp tegen 330 Wp van de Panasonic KURO dus dat is 10Wp hoger.

Hoog rendement zonnepanelen vraag 3:
Is het rendement (lees: efficiëntie) van een Q cells Q peak 340 Wp zonnepaneel hoger dan een Panasonic KURO 330 Wp zonnepaneel?

Antwoord: Nee, het rendement van de twee zonnepanelen is even hoog namelijk 19,7%.

Hoog rendement zonnepanelen vraag 4:
Hoe kan het dan dat het wattpiek van de zonnepanelen verschilt?

Antwoord: De oppervlakte van het Panasonic zonnepaneel is iets kleiner dan het Q cells zonnepaneel.

Nawoord hoog rendement zonnepanelen

In deze blog zijn bewust de technische invloeden op het zonnepaneel rendement buiten beschouwing gelaten (weersinvloeden, verhouding direct/indirect licht, helingshoek, degradatie en andere invloeden) zodat bovenstaand verhaal goed te begrijpen is voor particulieren.

Wij hebben 3 verschillende zonnepanelen als voorbeeld genomen: Sunpower, Q cells en Panasonic.Dit hadden ook andere zonnepanelen kunnen zijn met nog meer vermogen, bedoeld voor de zakelijke markt.

RobinZon Panelen heeft als missie het verduurzamen van woningen en bedrijven voor de particulieren en zakelijke markt. Wilt u advies over zonnepanelen of wilt u weten welk zonnepaneel het meest geschikt is voor uw dak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder met de volgende stap naar duurzaamheid.

Wij leveren en installeren ook laadpalen

Informatie opvragen