Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogHoeveel zonne-energie hebben mijn zonnepanelen...

Hoeveel zonne-energie hebben mijn zonnepanelen opgewekt?

Als u zonnepanelen heeft laten installeren dan is het natuurlijk leuk en interessant om bij te houden hoeveel zonne-energie uw zonnepanelen opwekken. Dit kan via de monitoringsapp van de omvormer op uw telefoon of laptop. Hier ziet u in 1 oogopslag hoeveel zonne-energie u zonnepanelen per dag, week en maand opwekken.

Wilt u weten hoeveel energie u verbruikt, dan opent u de monitoringsapp van uw energieleverancier. Er zijn dus 2 verschillende apps: de app van de omvormer die bijhoudt hoeveel zonne-energie u opwekt en de app van de energieleverancier die bijhoudt hoeveel energie u in totaal verbruikt en terug levert aan uw energieleverancier.

De opgewekte zonne-energie aflezen in de monitoringsapp

In het monitoringsportaal van de omvormer kunt u direct zien hoeveel zonne-energie uw zonnepanelen opwekken. De eenheid die hiervoor wordt gebruikt is kilowattuur (kWh).

Als voorbeeld gebruiken we onderstaand monitoringsportaal van SolarEdge. Deze laat de opgewekte zonne-energie zien van 12 zonnepanelen in de maand augustus. Als we kijken naar 7 augustus dan zien we dat er op die dag 25 kWh is opgewekt. Maar hoeveel is 25 kWh nu precies? Als voorbeeld nemen we een vaatwasser. Een volledig wasprogramma van een vaatwasser verbruikt tussen de 0,8 – 1,2 kWh. Met 25 kWh opwekte zonne-energie kunt u de vaatwasser dus ongeveer 25 keer gratis laten draaien.


Bron: Solaredge omvormer monitoringsportaal

Offerte zonnepanelen aanvragen

Hoe lees ik monitoringsapp van de energieleverancier?
Om onderstaande tabellen goed te begrijpen is het belangrijk om het volgende te weten. Zonnepanelen wekken alleen overdag zonne-energie op (als er licht is). Als uw zonnepanelen overdag zonne-energie opwekken en u heeft bijvoorbeeld de wasmachine aanstaan dan gaat de opgewekte zonne-energie direct naar de wasmachine toe.

Als uw zonnepanelen overdag zonne-energie opwekken en u verbruikt geen energie in huis dan gaat de energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt direct terug naar de energieleverancier. Energie die u in de avonduren gebruikt (als het buiten donker is) wordt door uw energieleverancier aan u geleverd. 

Bron: voorbeeld energierapport Eneco

Als voorbeeld nemen we bovenstaand monitoringsportaal van Eneco. Hier kunt u zien dat dit huishouden in de periode van 1 t/m 31 augustus 217 kWh stroom heeft verbruikt. Die 217 kWh is dus alle energie die de energieleverancier heeft geleverd aan dit huishouden op het moment dat de zonnepanelen van dit huishouden geen of te weinig zonne-energie opwekten. Alle zonne-energie die direct vanuit de zonnepanelen naar de vaatwasser en waterkoker is gegaan is hierbij niet meegerekend en kunt u hier niet terug vinden. De totale opgewekte zonne-energie van uw zonnepanelen is alleen af te lezen in de monitoringsapp van de omvormer.

Dit huishouden heeft in totaal 489 kWh zonne-energie terug geleverd aan de energieleverancier. Dit is dus opgewekte zonne-energie die niet door apparatuur in huis is benut. Bij de opbrengsten kunt u zien dat dit huishouden in de maand augustus 107,25 bespaard op de jaarrekening door het terug leveren van stroom.

Hoe kan ik mijn eigen verbruik aflezen?
Met het ‘eigen verbruik’ wordt de zonne-energie bedoeld die door uw zonnepanelen wordt opgewekt en die direct wordt verbruikt door uw huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld de vaatwasser).

Eigen verbruik aflezen m.b.v productiemeter
Wilt u uw eigen verbruik direct kunnen aflezen dan moet er een aparte productiemeter in uw meterkast worden geplaatst. Deze productiemeter zit niet inbegrepen bij de standaard installatie van uw zonnepanelen maar kan als extra optie worden toegevoegd.

Informatie productiemeter aanvragen

Eigen verbruik zelf berekenen
U kunt u eigen verbruik ook eenvoudig zelf berekenen. Dit doet u door de terug-geleverde zonne-energie in kilowattuur (kWh) (deze kunt u vinden in het monitoringsportaal van uw energieleverancier) af te trekken van de opgewekte zonne-energie in kilowattuur (kWh) (deze kunt u vinden op het monitoringsportaal van de omvormer).

Het eigen verbruik (in kWh) = opgewekte zonne-energie min (-) de terug-geleverde zonne-energie

Voorbeeldberekening zonne-energie eigen verbruik
Als we kijken naar het voorbeeld hierboven dan zien we dat er in de maand augustus 518 kWh is opgewekt door de zonnepanelen en er is 489 kWh terug geleverd aan de energieleverancier.
Het eigen verbruik = 518 kWh – 489 kWh = 29 kWh
Het eigen verbruik voor de maand mei was dus 29 kWh.

Dit getal is uitzonderlijk laag en dat zou kunnen komen doordat dit huishouden deze maand op vakantie was. 

Heeft u n.a.v. dit artikel vragen of opmerkingen neem dan contact met ons op.


 Zonnepanelen offerte aanvragen