Direct contact? Bel: 035 - 785 0681 / Mail: info@robinzonpanelen.nl

HomeBlogHoe werkt een slimme laadpaal?

Hoe werkt een slimme laadpaal?

De techniek van slimme laadpalen is in volle ontwikkeling. Waren de allereerste laadpalen 'alleen' in staat om te laden, de nieuwe laadpalen zijn zo slim dat ze laden tijdens daluren en met zonne-energie. En dat is wel zo prettig. Voor uw portemonnee en voor het milieu. Hoe werkt zo’n slimme laadpaal nu precies en wat zijn de voordelen ten opzichte van een domme laadpaal? Wij leggen het hieronder uit.  

Wat maakt een slimme laadpaal slim?
Slim laden tijdens daluren
Dynamic Load Balancing
Duurzaam met zonnepanelen en een slimme laadpaal aan huis
Laadpas voor financieel inzicht
Wat kost een slimme laadpaal?

Wat maakt een slimme laadpaal slim?

Slimme laadpalen beschikken over nieuwe software. Hierdoor kunnen deze intelligente apparaten data registeren en opdrachten uitvoeren, eigenlijk net zoals de populaire smartwatches doen. Een slimme laadpaal wordt aangesloten op het internet. De laadpaal kan verbonden worden met uw auto, de app en uw zonnepanelen en weet daardoor precies hoeveel stroom uw auto nodig heeft, hoeveel stroom er in huis wordt verbruikt en hoeveel stroom er door uw zonnepanelen wordt opgewekt. 

Slim laden tijdens daluren

Beeldt u zich eens in: u komt om 17:00 uur vanuit uw werk thuis aanrijden in uw elektrische wagen. U moet de volgende ochtend om 07:00 uur van huis vertrekken dus u sluit uw auto direct aan op uw slimme laadpaal. Die avond ontvangt u visite en wordt er uitgebreid gekookt en de vaatwasser draait twee keer. Uw slimme laadpaal meet al deze activiteiten in huis dus weet dat er die avond veel stroom in huis wordt verbruikt. De slimme laadpaal weet ook exact hoeveel tijd er nodig is om de accu vol te laden voor 07:00 uur en dat ’s nachts laden tijdens daluren goedkoper is. De slimme laadpaal zal uw auto daarom opladen op momenten dat er weinig stroom in huis wordt verbruikt en het voordeliger is om te laden.

Dynamic Load Balancing

Het laden van een elektrische auto kost veel stroom. Wilt u uw auto opladen en heeft u tegelijkertijd veel elektrische apparaten in huis aan staan dan kan uw stroomnetwerk overbelast raken. Slimme laadpalen zijn daarom uitgerust met Dynamic Load Balancing: een geraffineerde techniek waarbij het laadvermogen wordt aanpast aan de hoeveelheid beschikbare stroom. Verbruikt u in huis veel stroom dan zal de slimme laadpaal automatisch minder stroom gaan gebruiken. Is het piekmoment voorbij dan zal de slimme laadpaal weer meer energie gaan gebruiken. Voor het toepassen van de Dynamic Load Balancing heeft u wel een slimme meter nodig.


Duurzaam met zonnepanelen en een slimme laadpaal aan huis

Heeft u zonnepanelen, dan kunt u maximaal gebruik maken van de capaciteiten van een slimme laadpaal. U kunt namelijk instellen dat uw auto bij voorkeur opgeladen moet worden met stroom die u opwekt met uw zonnepanelen. Het zal niet meer lang gaan duren totdat elektrische auto’s als thuisaccu gebruikt kunnen worden. Stroom die met zonnepanelen opgewekt wordt kan dan worden opgeslagen in de accu van de elektrische auto en kan op een later moment in huis worden gebruikt.

Laadpas voor financieel inzicht

Rijdt u zakelijk, dan krijgt u makkelijk inzicht in de kosten met een laadpas. Deze pas registreert exact wat de kosten zijn voor het laden en zo worden de kosten automatisch gedeclareerd bij uw werkgever of eigen onderneming. Iedere gebruiker van uw slimme laadpaal logt in met een eigen laadpas zodat gastgebruik niet wordt meegerekend.

Wat kost een slimme laadpaal?

De kosten van een slimme laadpaal zijn afhankelijk van het merk, het model, de functies en het design. Onze klanten kiezen veelvuldig voor de Alfen Single Pro-Line, 1 van de meest geavanceerde slimme laadpalen die er is. Met een laadvermogen tot 22kW kan deze laadpaal aan de muur worden gemonteerd of als paal worden neergezet. Het gebruik van een laadpas en het uploaden van een eigen logo op de laadpaal zijn slechts enkele voorbeelden van de vele slimme functies waarover die de Alfen Single Pro-Line beschikt. De Alfen Single Pro zonder extra opties is verkrijgbaar vanaf ongeveer 2000 Euro. Heeft u interesse in een slimme laadpaal? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op zodat wij kunnen kijken welke slimme laadpaal het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie. 

Laadpaal offerte aanvragen